24 Ocak 2010 Pazar

Kryzui Kalnas - Haçlar Tepesi

Kryzui Kalnas yani Haçlar Tepesi, Litvanya'da Siauliai kentinin 12 km kuzeyinde binclerce haçın olduğu küçük bir tepe. Tam olarak ne zamandan beri var olduğu bilinmemekle beraber, ilk haçın 1830'larda yerleştirildiği sanılıyor.

Zamanla burası, Litvanya'lıların barış, sevgi ve bağımsızlık savaşında ölen şehitler için dua etme yerine dönüşmüş. Yani bir çeşit Telli Baba misali Katoliklerin adak yeri haline gelmiş. Önceleri 100-150 civarında haç bulunurken Sovyet işgali sırasında bölge farklı bir önem kazanmış.

Sovyet askerleri, Litvanya'lı Katoliklere bir taraftan dini baskı uygularken bir taraftan da Katolikler'in anma yeri olan Haçlar tepesine yerleştirilen yeni haçları yok etmeye çalışmışlar.
Buna tepki olarak yakın yerlerdeki köy halkı ise tepeye her gece artan miktarlarda haç getirmeye başlamış. Sovyet ordusunun, 1963-73 yılları arasında en az 3 kere tepeye buldozerlerle girerek binlerce haçı imha etmesine rağmen tepedeki haç sayısı her geçen gün artmış. Sovyet istilasının bittiği 1900 yılında bölgede 55,000 civarında haç olduğu sanılıyor.


Bölgeye hala yukarıdaki resimden de görüleceği gibi onlarca irili ufaklı haç bırakılıyor. Bunların bir çoğu yeni ve basit olmakla beraber, aralarda aşağıdaki gibi eski ve gösterişli, hatta özel olarak hazırlanmış, üzerleri yazılı olanları da görmek mümkün. İnsan orda saatlerce kalıp hepsini tek tek incelemek istiyor. Yenice olanların üzerinde ingilizce yazılar olduğu için ne amaçla dikildikleri okunabiliyor ama en eskileri anlamak en azından benim için pek mümkün değil.

Tabi ki artık tepenin tek ziyaretçileri adak adamaya gelen Litvanya'lılar değil. Aynı benim gibi sayıları şu anda 100,000'in üzerinde olan haçları görmek isteyen turistlerle dolu. Haçlar artık o kadar çoğalmış ki, tepenin etrafındaki alana da yayılmış durumdalar. Eğer bir gün Litvanya'ya yolunuz düşerse buraya uğramanızı tavsiye ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts with Thumbnails