7 Haziran 2010 Pazartesi

Tarihi Nakış Köyü. Yine Dalat, Yine Vietnam.

Fiii tarihinde yazdığım Dalat Gezisi yazımda, günlük tur kapsamında olan bir iki yeri atladığımdan bahsetmiştim. İşte bunlardan bir tanesi XQ Tarihi Nakış Köyü (XQ Su Quan). Kanaviçe benzeri olan bu nakışçılık işi Vietnam'da oldukça eski ve geleneksel. Hatta o kadar eski ki tam olarak ne zaman başladığı bilinmiyor. Efsaneye göre, 17. Yüzyıl başlarında nakış işi Vietnam'ın kalkınmasında bir dönüm noktası olmuş.

Yukarıdaki resim köyün yağlıboya haritası. 2001'de kurulmuş olan XQ Köyü'nde nakış sanatçılarının yaptığı eserlerin sergilendiği evler, satış dükkanlarının olduğu bir meydan ve atölyeler var. Yani köyde hem bitmiş eserleri görmek ve paranızın yettiği ölçüde beğendiklerinizi satın almak hem de bu muhteşem eserlerin yapılışını seyretmek hatta ders almak mümkün.



Kanaviçe tarzı dedim ama aklınıza hemen çoğumuzun (biz kadınların) okul zamanında yaptığı türden yün ipliklerle etamine yapılmış kanaviçeler gelmesin. Öncelikle bahsettiğim nakışlar klasik çarpı işi değil ama biraz daha özen gerektiren ve bizim iğne ardı dediğimiz türden bir nakış. Ayrıca genellikle incecik ipek kumaşlara, incecik ipek ipliklerle işleniyor. Küçük basit motiflerden yağlıboya tablo görüntüsündeki manzaralara kadar binlerce çeşit desenleri görmek mümkün. Motiflerin işlenmesi günler bazen de aylar alıyormuş.


Bunlarla da yetinmeyip, yine ipek kumaş ve ipliklerle gelinlikler bile yapmışlar. Ama tahmin edersiniz ki inanılmaz pahalı. Üstelik Vietnam gibi çok ucuz bir yerde bile. Ne de olsa elişi...


Neyse uzun lafın kısası ben yapılan nakışlara ve o nakışlarla yapılmış hediyelik eşyalara bayıldım. Utanmasam hepsinin tek tek fotoğraflarını çekecektim. Hoş çoğunu da çektim zaten :). Aşağıda en çok beğendiklerimden bir kısmını bulabilirsiniz.


Bu kadar güzel hediyelikleri görünce insanın birşeyler alası da geliyor tabi. Ben de uzunca bir zamanı acaba ne alsam diye düşünerek geçirdim. Ama karar vermek nerdeyse imkansız. Herşey birbirinden güzel olunca seçmek zor oluyor. Ayrıca parasını ve taşınabilirliğini de düşünmek gerekiyor. Mesela aşağıdaki paravanları görünce içim gitti ya acayip pahalılardı haklı olarak. Sorun sadece parasını ödeyip almakla da bitmiyor bir de o koca paravanların taşınması konusu var. Sonuçta o gün ordan başka sefere diye düşünerek hiçbirşey almadan çıktım.

1 yorum:

  1. Fotoğrafların çok güzel,tabi yazın da...Ben hayatta öyle bir nakış yapamazdım herhalde,her işim acele çünkü,müthiş bir sanat ama...

    YanıtlaSil

Related Posts with Thumbnails